14-06-09

Omdat het móet: Catch 55

Iets volstrekt onsamenhangends. Bij gebrek aan irritatie en eigenlijk bij gebrek aan gelijk welke excitatie, dan ook. Los opgebouwd uit eenzaamheid. Niet eenzaamheid van lijf en leden, noch eenzaamheid in emotioneel alleen-zijn. Maar uit afgesneden, volstrekt gekokonneerd, denken. U ook misschien! Gelukkig, best OK en soms zelfs een streep geweldigheid. Allemaal fijn. Tot het denken want ... 'wie denkt mee?', en zelfs luisteren teveel gevraagd (zelfs als nooit gevraagd - spreken is al ruimschoots voldoende voor verontwaardiging - want wie luisterde naar degene die luisteren zou: inderdaad, niemand). Een oefening in Catch 22; want ook ik luister niet. Nooit bijna, waarom zou ik? Wie heeft iets te zeggen? Hier en daar iemand, ongetwijfeld - maar hoe haal je ze eruit? Hoe vermijd je de papegaaien en de luistervinken? Niet. Tijd is beperkt, het uitbraken van herkauwde ideeën vooralsnog oneindig.

Ongemakkelijk? (En niet alleen bij gebrek aan hoofdwerkwoorden?) Voor mij wel, ja, ten zeerste ongemakkelijk. Zij die gehoord worden hebben doorgaans niets, of toch niet veel, te zeggen. Alleen nietszeggenden hebben de tijd om zich te verzekeren - ik weet het, te kategorisch, passons, we zijn geen academici hier -, hebben dus tijd om zich te verzekeren van horenden. Horenden die aanhorigen worden want ook zij niets te zeggen. Alleen grommen, kwa instemming. En tateren bij bier of wijn, nooit in bed: "Goed gezegd! Dat heeft hij goed gezegd." En soms: "Dat heeft zij weer 'ns goed gezegd." (maar met nadruk op de 'zij' dan; qua 'goed zeggen' is 't vrouwelijk voornaamwoord nog van bijzondere nieuwswaarde, maar ik glijd weer af). Catch 33: het merendeel van wat gehoord wordt is nietszeggend & zij die het horen hebben er niet de minste mening over behalve dat diegene die het zegt het goed kan zeggen (en dus, tant pis voor de opiniemakers: de opinies die ze zelf niet maakten maken ook geen opinies bij anderen).

Onverstaanbaar? Ik vermoed van wel. Weten zal ik het niet bij gebrek aan nalezen van eigen werk. Arrogant ook, onbescheiden - lui wellicht. Te lui om te overtuigen & ik ook te lui om te zoeken naar zij die overtuigd willen worden. En dan maar klagen over de zeikerds die niet helpen willen, niet luisteren willen, die zelf willen willen om iemand anders' wil te willen. Iemand anders en niet ik. Toch: voort! Voort! Omdat 't moet. Geen melancholie, geen spleen (neen, dát rijmt niet). Het is zoals ik boet en dat is alles: mijn uitzweten van nog-niet-weten. Het moet eruit. Niet noodzakelijk er ergens n. Tuurlijk wil ik gehoord worden. Mijn Catch 44: vanitas, vanitatum, .. willen & niet kunnen want (en nu afgeleid: Ska-Jazz - wikkedup, wikkedup, wikkedup): bij kunnen houdt mijn willen op. Echt. Dat kan. Alleen geven, niets is het nemen waard en zeker niets dat nog leeft en strijdt voor aandacht. Wel - dat strijdt voor aandacht & tegelijkertijd (wikkedam, wikkedam, wikkedam; all been done before) originaliteit beaanspraakt (claimt dus, maar lelijker). Niets mis met aandachtszoeken. Niets, en nog vele andere dimensies waar niets mis mee is.

Beter nu. Zou ik publiceren? De weinigen afschrikken. Een risiko nemen: te velen te verleiden. Catch 55: damned if you do, damned if you don't & far less than either if neither way you're damned. Slechts zelfsuggestie. Eenzaamheid in denken blaast je eigen denken op buiten proportie tot emotie. Suicidal Tendencies, maar dan slechts in het gehoor. How will I laugh tomorrow if I can't even smile today. Grappig. Trip of the brain (dakkedakkedakke-doemdoemdoem nu). Met de voeten op de grond, en nog geen moderne oplossing om niet-rijkgeborenen de rijkdom van tijd te geven in dewelke rijkgeborenen van langvergeten eeuwen de wereld veranderden, ten goede uiteraard, want alleen veranderingen ten goede zijn een lang leven beschoren. Dat, daar, een goed idee. Neem het mee.

Voor de volhouders, slechts Catch 22 blijft over in hedendaagse kommunikatie. 

Zeg: 'Alles gaat goed!', want anders gaat het almaar slechter. Zeg: 'Vijf voor twaalf!' want anders zal 't rap gedaan zijn. Met die 2 gezegdes regeert het patronaat al een tijdje onze staat. En U een personage van Heller, nog niet eens een K., sympathiek misschien maar onnozel; als U zich laat bevoogden als lammetjes die zogen.

Maar daarover later meer. Misschien. Als jullie braaf zijn. En ik stout kan blijven.

 

Commentaren

Het valt te vrezen dat u energie bijna op zal zijn tegen het moment dat u weet waarin u ze echt wil stoppen.
(En kent u "La Solitude" van Leo Ferré al?)

Gepost door: Jan | 15-07-09

uw...

Gepost door: Jan | 15-07-09

Mijn? Neen, ik ken Leo niet. Moet dat? En waarom?

En: bijna op is nog niet helemaal op ;-)

Gepost door: despreker | 17-07-09

De commentaren zijn gesloten.