11-01-09

Verziende wetenschap

Blijkbaar zullen er 'volgens wetenschappers' in 2100 maar liefst 6 miljard mensen in de huidige subtropische gebieden leven, in, tegen dan, tropische omstandigheden. Op die manier, nog steeds volgens dezelfden, is het onvermijdelijk dat 40% van de wereldbevolking honger zal lijden.

Nou moe! Ik zou bijna zeggen: als mijn vrouw een man was dan was ik een homo - neen, ik heb niets tegen homo's maar ik ben er, door geen schuld van mezelf, zelf geen.

Doorgaans is het probleem met verziendheid dat je de dingen die dichtbij zijn slecht ziet. Zo is het ook met de verziende 'wetenschap' - of het nu vegrijzing, opwarming, bevolkingsexplosie of, zoals hier, alles op een hoopje is; verziendheid is, nooit ofte nimmer, wetenschap en altijd slechts reklame. Wie gaat er in 2100 tijd hebben om - tussen het vruchteloos gezoek naar voedsel in - al die miljarden mensen te tellen?

Uiteraard zullen de wetenschappers waarnaar de 'volgens wetenschappers' verwijst er wel wat meer uitgeperst hebben dan wat er in mijn eerste paragraaf staat: wellicht is er sprake van heelwat testbare hypothesen bijvoorbeeld. Waarschijnlijk zelfs met de hoogst eerbare bedoeling om een en ander te vermijden (& zo dus de eigen doem-hypothese falsifierende). Maar dat doet er niet toe. Het doet er zelfs niet toe dat ze zich verdedigen met de pipo van public relations die het zo beter vond, 'want zo was er aandacht voor de problematiek' (en meer subsidies van de regering).

Het doet er niet toe om de simpele reden dat dit soort 'wetenschap' met geen enkel middel nog wetenschap te noemen valt. Dit is volksverlakkerij, doemdenken en ons allen een rad voor de ogen draaien. Dit is 'ver zien' om ons, via onze emotionaliteit, op korte termijn als marionetten te laten huppelen: om te konsumeren & misschien te konsuminderen, om te isoleren of net op de buiten te gaan wonen. Om, om, om, ... morgen precies datgene te doen wat die beunhazen in onze plaats vinden dat we moeten doen.

Dat is erg - erger echter is het dat de onheilsprofeten inderdaad die neiging hebben om wat dichtbij is heel slecht te zien. En dus dingen te willen verplichten die net niet nodig zijn (langer werken bijvoorbeeld). Dikwijls ook dingen op te leggen waarvan ze vinden dat het onze verdomde plicht is precies omdat ze voelen dat jongeren 't schijt hebben aan die overjaarse plichten. Maar het ergste is: dat ze ons wapen tegen alle religieuze praatjesmaker, de kritische geest, misbruiken en richten op ons - om ons makkelijker hun praatjes te laten slikken. Heiligschennis is het niet, maar het is wel de oorsprong van een nieuwe generatiie heiligheid (net nu we langzaam loskwamen van de vorige) - Foei!

Het zijn de praatjes van diegenen die de maakbaarheid van de maatschappij willen. Vermits dat hen maar niet wil lukken, maken ze nu maar gewoon wat wetenschap in de hoop dat de kudde gedwee zal lopen in de richting die de nieuwe herdershonden hen uitblaffen. Laat ons ons vooral niet proberen te amuseren; zie wat het ons zoal heeft opgeleverd: alleen maar dekadentie.

Nee hoor: nadenken over wat wij nu willen is het allerlaatste dat we moeten doen. Er is slechts tijd om na te denken over wat we niet mogen doen zodat onze kinderen - dixit henzelf - duurzaam mogen opgroeien in een halfverdronken, pokkeheet & half van honger of dorst omlomende wereld waarin eenieder tot 150 jaar leeft om eksakt 125 jaar als een gek te werken, dag in, dag uit.

 

De commentaren zijn gesloten.