13-11-08

"Protecting your human capital"

De stompzinnigheid ten top. Niet zomaar in de marge van een bijeenkomst van wat nostalgische oud-neo-liberalen maar een echte aktuele reklameboodschap - gericht op luisteraars van een serieuze zender in prime-time. Mainstream is het woord - en niemand stoort zich publiekelijk aan deze verkrachting van de menselijkheid.

Alsof we nu ook zelfs terloops gezegd gereduceerd zijn tot een hoopje koebeesten, die veilig in de stal dienen gedreven worden want 'anders brengen ze niet meer op, meneer'. Ik weet het niet hoor. Zeg jij het maar. Misschien is de tijd rijp om de vrije wil en al die eigenzinnigheid eens en voor altijd met het oud papier mee te geven - het brengt niet op als wij, het kapitaal, er nog eigen meningen op gaan nahouden. Onze eigenaars hebben immers het beste met ons voor. Ze zullen ons beschermen (tegen een kompetitieve prijs); ze hebben geen keuze want ze investeren in ons - weet je wel. Ze wedden op onze innovativiteit, zolang we binnen de lijntjes kleuren. Wie is er nu iets met horden koebeesten die een stampede van ongebreidelde en ongeleide originaliteit tentoon spreiden?

Zucht.

Ik heb heimwee naar de tijd die nog komen moet. Een tijd waarin wij, mensen, niet meer zoals centjes bijeengedreven worden in alsmaar grotere kuddes om 'kapitaal' te zijn. Wanneer men openlijk zegt dat 'menselijk' niet bijvoeglijk naamwoord kan zijn bij 'kapitaal'. Inderdaad, ooit zal kapitaal terug een verschijnsel zijn dat dienst doet voor mensen en zullen mensen geen verschijnsel meer zijn op de onzin die nu algemeen aanvaard wordt onder de noemer 'arbeidsmarkt'. Alsof mensen zich, zelfs voor beperkte tijd, kunnen verkopen aan de meestbiedende (om vervolgens als de perfekte overbetaalde loonslaaf het systeem van loonslavernij te bestendigen).

Extreem? Dromen mag! Het is een bezigheid die nooit een meerwaarde zal leveren voor het bestaande kapitaal, en daarom het beste verzet tegen de groeiende idiote consensus die de instrumenten van de vrije markt verwisselt voor het doel van onze menselijke verbeelding.

Mensura, zo heet het bedrijf in kwestie. Ik hoop vurig dat het een voorteken is van de menstruatie die een onvruchtbare cyclus van bijna een eeuw denkwerk beëindigt zodat we daarna met vruchtbare verbeelding mekaars geest kunnen neuken. Dit ter meerdere eer en glorie van wat wij leuk vinden: produktief of niet. Gedaan met die ridikule inspanningsverbintenis en eindelijk onze rijkdom gebruiken ter bevordering van de ontspanningsgeilheid.

 

De commentaren zijn gesloten.