14-09-08

Innovatie door uitputting

Ben je al eens doodop geweest? Zeker wel. &, voelde je je toen geïnspireerd? Zeker niet. Nochtans is dat de opdracht van onze hedendaagse profeten: hard werken, én innoveren. Alsof er geen tegenstelling is als de profeten ze zelf niet voelen. Niets is zo eenvoudig als denken dat je hard werkt en denken dat je innoveert.

In het eerste geval volstaat het weinig thuis te zijn. Voor de zekerheid klaag je bij je thuiskomst over wat je niet gedaan hebt & wat je nog moet doen. Indien er dan toch nog iemand aanspraak maakt op jou als persoon - dus niet op jou als een keiharde voorbeeldige werker - kan je nog altijd vluchten naar de webmail of de GSM. (Versta me dus niet verkeerd: hard werken ís hard werken!) Het tweede, denken dat je echt innovatief bent, is dan toch een ietsje eenvoudiger. Waar geen tijd maken toch nog inspanning vergt, is onwetendheid een zalig geschenk van de natuur. Gewoon geen inspanning doen leidt tot die zalige staat van onwetendheid die je minste aktie lijkt tot leven te brengen als het summum van innovativiteit. Applaus! - je hebt ontdekt dat door hard werken en innovatie we de pensioenen kunnen blijven betalen. Leuk; ook alledaags lineair denken wordt nu beloond met de prijs van de innovativiteit. Er is eindelijk ruimte voor de medaille van braafheid en zelfnegatie.

Feit is dat kneuterige kortzichtigheid het resultaat is van het nieuwe en dubbele juk van hard werken en innovatie. De paus mag dromen van zijn come back - wie hard werkt heeft geen tijd om na te denken, wie niet nadenkt kan slechts innovatief zijn in manieren en redenen om harder te werken. Wie profiteert? Juist - diegenen voor wie hard werken fakultatief is. Zij creëren reusachtige burokrasieën van kapitalisties hard werken waar de demokratie erin bestaat dat niemand nog nadenkt. Nadenken is ook effektief 'uit', van nadenken wordt je ziek. Sommige hedendaagse profeten, die van de verbondenheid aan de 'lokale kultuur', zijn eerlijker: nadenken is ziek - wat is is waardevol, wat niet is een bedreiging.

Bollocks, hard werken heeft geen enkel verschil gemaakt in onze maatschappelijke vooruitgang. Vooruitgang is per definitie minder hard werken. Het enige van belang is hard 'genoeg' werken. Net hard genoeg om een verschil te maken, iets nieuws te kreëren.

Ik heb hard genoeg gewerkt voor een paar weken.

De commentaren zijn gesloten.