03-02-08

VN promoot etnische zuivering!

Wie staat er nog bij stil? Het probleem van het Midden-Oosten is duidelijk, en de oplossing zo mogelijk nog duidelijker. Twee staten, netjes gescheiden van tafel en bed, op de lijnen van religie, taal en - vermeende - etniciteit. De muur die hoeft niet, altans niet in beton, want wat voegt zo'n fysieke muur nog toe aan de vereeuwiging van de scheiding der geesten?
De oplossing is duidelijk. Laat ons dus vooral geen zorgen maken wanneer er niets opgelost wordt voor de mensen in kwestie. Geen nood als die oplossing alleen maar meer praktische problemen genereert aan beide zijden van deze, blijkbaar zo waardevolle, grens der geesten. Neen, het doel heiligt aan beide zijden alle ontberingen. Per slot van rekening is er slechts één antwoord met internationale goedkeuring op alle pogingen tot wederzijdse annihilatie: een wederzijds ontkennen van andermans bestaan.
Ach, het is misschien niet mooi, maar met twee staten is er toch eentje die er een schijn van sekulariteit weet op na te houden. Dat is des te makkelijker in dit geval doordat de grenzen zorgvuldig gekozen zijn om een overweldigend grote religieuze meerderheid in deze schijn-sekuliere staat te verzekeren. De rest van de minderheid mag zich als religieuze meerderheid uitleven in de hel van het fundamentalisme. Met wat geluk - zo gaat de logika van de etnische zuivering - decimeren ze zichzelf tot op het punt hun toetreding later weer 's mogelijk te maken (uiteraard als minderheid).

Hoe laag zijn we met z'n allen niet gevallen? Is het plots teveel om te vragen om er gewoon één staat van te maken. Vochten ze er vroeger zelf niet om?
Misschien is het te inderdaad te idealistisch om een staat te willen maken die in het Hebreeuws Israël en in het Arabisch Palestina noemt - staten maken is doorgaans een slecht idee. Toch is het waarschijnlijk altijd eenvoudiger om 1 staat te maken dan er 2 te maken. Bovendien, hoe kan het mogelijk erger in het leven in die 2 denkbeeldige staten dan nu?
Op z'n minst kan iemand de euvele moed hebben om het te opperen. Immers - ooit was dit dé rode oplossing - tot elkeen als niet-serieus gediskwalificeerd werd die durfde opperen dat samenleven leuker zou kunnen zijn als apart de duvel aan mekaar aandoen. 

18:26 Gepost door despreker in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wip, serieus, red rood, selektoraat |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.