06-10-07

Weerzinwekkende afstand

Een zwart schaap is handig - des te handiger als hij/zij het ook echt gedaan heeft. Een zwart schaap kreëert namelijk afstand tussen ons en de weerzin, en laat ons de onschuld en niets dan de onschuld. Die afstand is echter niets anders dan weerzinwekkend, bijna even weerzinwekkend als de daad zelf.
Het begint met het uitschreeuwen van de zinloosheid van het geweld. Want als wij het niet kunnen begrijpen of vatten dan is de daad geïsoleerd van de maatschappij - op z´n minst van ons deel van de maatschappij. Dat is slechts huichelarij. Ieder van ons begrijpt de woede, kan de beweegredenen vatten en zelfs de wraakgevoelens proeven. Alleen de daad is ons een stap te ver, maar dat ligt niet aan heldhaftigheid en eerder aan lafhartigheid. We mogen onze lafheid eren, alleen de lafheid onderscheidt ons van beesten.
Na de zinloosheid van het geweld volgt de verpersoonlijking van het kwaad. Elke misdaad is de geboorte van een zwart schaap. Elk klein verband tussen de dader en zijn omgeving wordt zorgvuldig doorgeknipt.  Blijft alleen hier en daar een onpersoonlijke trend: wapenbezit, videospelletjes ... alles wat niet nader te bepalen grote oorzaken heeft die wij wel verfoeien maar waartegen wij niets vermogen.
Uiteindelijk verklaren we hem/haar gek, al dan niet in juridische zin. Zelfs de dader is niet zoals ons. Twee benen, twee armen en hipokrisie te over maar de menselijkheid is maar schijn. Zelfs de dader is geen dader meer en ieder van ons vrijgepleit van elke niet puur genetische zonde. Alsof alleen genen tot gruwel leiden kunnen! Terwijl de gruwelijke genen eerder tot zachtigheid doemen en zelden de hardheid verdienen, om zonder verweer, bezwaard te worden, bovenop al het genetische lood, met gruweldaden dat ekstra lood in de schoenen pompt.

Het proces van elke gruweldaad loopt uit op de ultieme katarsis: "Onze naam is haas. Wij zijn onschuldig! Voor zover de dader iets met ons te maken heeft heeft de dader niets met de daad te maken."

Foei! De daad is niet de onze maar het racisme wel degelijk wel. De trekker is door de dader overgehaald maar de gebeurtenissen zijn door onze ogen ook te zien. Als we weigeren door onze ogen te zien kunnen we niet leren en niet leren van een gruweldaad is een gruweldaad waardig. Foei!

Ik snap wat Hans bewoog. Hij moet gestraft voor de gruwel. Verdoemenis tot al dan niet tijdelijk onmens is ongepast omdat het alleen dient om onszelf vrij te pleiten van alle blaam.

18:58 Gepost door despreker in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: foei, asperger, van aerst, blok |  Facebook |

Commentaren

Leuke site

Gepost door: Sue Ellen | 07-10-07

De commentaren zijn gesloten.