28-05-07

Alleen de achterlijken hebben sukses

Ik heb tijd. U heeft tijd (nutteloos het te ontkennen: U leest dit). We zijn er niet trots op. Geen tijd hebben is cool. Tijd hebben is voor nerds die gedoemd zijn tot sporadische verveling wegens verregaande onaantrekkelijkheid. Nochthans zijn we de enige soort die verveling kent; tenminste als je verveling niet onteert tot het "op krachten komen" van de krachtigen.

Tijd hebben is de anomalie bij uitstek van de evolutie. Niets is geëvolueerd om een overschot van tijd te overwinnen. Het is een speling van het lot dat de mens zo goed aangepast was aan omstandigheden dat hij tijd had om omstandigheden aan te passen aan de mens. Met als gevolg: nog meer tijd. Het is zo onnatuurlijk dat we er ons uitvoerig over schamen tijd over te hebben. Toch is dat ons lot - van jan jaap tot piet snot - meer en meer tijd te vullen en ons zo meer en meer leeg te voelen (zolang we ons schamen om tijd te hebben, ons verplicht voelen om te doen alsof we tijd moeten maken).

Tijd is leegte, of zo wil men het. Daarom vinden we verdienste in alles wat tijd vernielt en niets vernielt zoveel tijd als het streven naar sukses. Hoe groot ook de leegte, ambitie vult ze - net zoals lucht elk vacuüm vult, soms relatief ieltjes maar altijd helemaal vol. Vandaar de paradoks: hoe meer tijd we hebben hoe harder we ons met z´n allen gaan haasten want elk gaatje moet gevuld. Oef, ik heb geen tijd maar ik zie je zo graag dat ik voor jou wel tijd maak maar in die tijd moeten we wel het verschil kunnen maken; tonen dat we mekaar echt wel graag zien.

Maar welbeschouwd vernietigen we zo het enige dat ons echt doet verschillen van andere dieren en stappen we terug naar de apen en daarom: alleen de achterlijken hebben sukses.

 

14:58 Gepost door despreker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tijd, serieus, stilstaan |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.