13-11-06

Apocalyps-junkies

Zoals ooit gezegd: 'het gaat verbazend goed achteruit!'

Wie bericht er nog over de de stijgende alfabetisering? Het stijgend aantal auto's per burger? Het stijgend aantal demokratische volkeren? Stijgende levenskans en levensverwachting? Tenzij het in de marge vermeld wordt van een betoog van literaire vervlakking, stijgende materializering van de wereldkultuur, alsmaar groter wordende uitholling van het gemiddelde demokratische bestel of groter wordende problemen van vergrijzing.

Alles heeft zijn keerzijde zo lijkt het. Vroeger was het misschien niet altijd beter maar minstens stonden we evenveel jaren verder van de afgrond als we jaren teruggaan in het verleden. Want een ding is zeker in 1950 konden we achteraf gezien zeker geweest zijn van 56 passabele jaren meer dan nu in 2006. Leuk was het toen misschien niet maar de zekerheid van die 56 jaar neemt niemand de mensen van toen nog af.

Wat ik denk is dat we het met z'n allen meer dan beu zijn. We verlangen naar het einde - niet ons einde maar 'het' einde. Alleen in het einde halen we elk ons groot gelijk. Het grote gelijk van de ekologische beweging, van de spirituele nood, van de noodzakelijke drastische maatregelen rond vrijhandel. Elk groot gelijk wordt verlost door een respektieve afgrond. We hunkeren naar ons groot gelijk en, toegeven of niet, we hunkeren naar de bijbehorende afgrond. Stem op ons want anders gaat de planeet naar de vaantjes, anders worden we allemaal konsumerende machines, anders worden we allemaal armoezaaiers.

Elke vooruitgang is afstotelijk en moet geduid worden als Pyrrhus-overwinning. Want ons streven is vermoeiend en de overwinning is veraf, laat ons dan maar vlug en overtuigend verliezen; dan gaan we tenminste tenonder met ons groot gelijk.

Gelukkig hebben de Apocalyps-junkies slechts de meerderheid van de publieke funkties in handen en (gelukkig?) zijn er slechts weinig publieke funkties indien vergeleken wordt met alle mensen.

09:22 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.