18-05-06

Kriminaliteit gerechtvaardigd

Het zijn voorlopig nog maar stille stemmetjes maar toch zijn ze er. Meestal komen ze terloops op het einde van weer een debatje. "Ja, racisme is slecht maar, ... hoe komt het dat er zoveel racisme is?" Het is een zaadje dat geplant wordt voor later gebruik. Voor wanneer de tijd van stilte voorbij is en iedereen weer naar hartelust en slechtstvermogen mag staan schreeuwen. De boeren van dienst zijn de boeren die gewapend met vlijmscherpe snoeischaren uithaalden naar de ekskuus-kultuur rond kleine kriminaliteit. "Neen, kriminaliteit kan niet gerechtvaardigd of uitgelegd worden door maatschappelijke achterstelling." Vanuit die onbewezen hulpstelling konden de planters van haatzaad verder rekenen op menigeen´s onderbuik: als ´t niet door achterstelling komt zal ´t wel in de kultuur, wie weet in de genen, zitten.

Alsof racisme niet krimineel is. Alsof racisme niet veel krimineler is dan eender ´t welke vorm van kleine kriminaliteit. Alsof gelijk welke kriminaliteit niet tegelijk in redelijke termen in het algemeen oorzakelijk kan uitgelegd worden en individueel zonder rechtvaardiging is. Alsof verzachtende omstandigheden juridisch volstaan om vrij te pleiten. Alsof afgunst en egotripperij en agressiviteit ooit verzachtende omstandigheid genoemd zouden kunnen worden.

Quod non.

Pas op met de zaadjes ter rechtvaardiging van racisme. Ze groeien ongemerkt en voor je het weet ziet het echt zwart voor de ogen. Racisme is een dierlijke refleks en een gewond dier is bovenop irrationeel ook onvoorspelbaar in zijn aggressieve gevaarlijkheid. Pas op voor de tegenreaktie. Onbegrepenen die geen begrip voor anderen kunnen opbrengen in hun burcht van onbegrepen onbegrip zijn een abces dat een tijdje onder het oppervlak kan blijven maar uiteindelijk zal uitbarsten.

Luna, Luna; snottebel, harmonika. Luna, Luna; een kop-je thee.

22:42 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

de ferme leterme Zoals Leterme tot vervelens toe afgelopen vrijdag (3 keer in Terzake en 3 keer in Morgen beter): we moeten de criminaliteit aanpakken, maar ook het racisme, alsof het tweede geen deel is van het eerste.

Gepost door: dirko | 28-05-06

De commentaren zijn gesloten.