19-03-06

Steve Struisvogel

"Praat er niet over, dan gaat het weg!"

Dat is nog zowat de enige konsensus met betrekking tot het cordon sanitaire. Vrij vertaald: laat Filip maar kakken, geen nood om door te trekken. De verkiezingen mogen - elke keer weer - niet over het Blok gaan. Uiteraard gaan ze dan telkens weer een beetje meer over het Blok. De feiten wegen immers ook een beetje door, of men dat in politieke kringen graag heeft of niet, en de feiten zijn dat het Blok elke keer weer een beetje meer stemmen haalt.

Beeldspraak is leuk maar altijd wel enigszins fout (anders zou het niet lang zuiver beeldspraak blijven). Konijnen met lichtbakken en hagen met gaten zijn best leuk gevonden maar het Blok is geen lichtbak en door dat gat gaan niet alleen hier en daar wat onschuldige witte konijntjes kruipen. Hoe groter 't gat hoe makkelijker voor de wolven om er ook door te kruipen. Indien groot genoeg kan er ook nog een schaapsvacht bij.

Zijn alle Blokkers wolven? Zeker niet, met de meesten is het zelfs leuk een pint te drinken indien je niet gehinderd wordt door preutse wereldverbeterarij. Maar het punt is niet, en was nooit, dat Blokkers of Blokstemmers slecht zijn (tenzij je door het leven stapt om persoonlijke rekeningen te vereffenen). Het punt is, of zou toch moeten zijn, dat die organizatie een risiko inhoudt voor U, ik en, ja, voornamelijk voor Ali. Want vergeet niet dat wat met Ali begint onvermijdelijk eindigt bij U en bij mij (eventueel met wat vertraging om tussentijds af te rekenen met Moshe, en, wie weet wie nog meer).

De vraag is niet in hoeverre het Blok of sommige lokale Blokkers al dan niet hun best doen om konstruktief bezig te zijn. De vraag is of hetzelfde risiko er nog is en niemand die daaraan twijfelt, nog in het minst diegenen die van ´t Blok het Belang gemaakt hebben. Hoe vlugger het Blok of het Belang kan bestaan zonder dat het er nu bijhorende risiko er is, hoe vlugger wij (en zij) uit de miserie zijn. Misschien regeren ze dan tot mijn spijt wel mee, ik heb nu eenmaal ook politieke waarheden niet in pacht.

Maar eerst moeten we weten of het risiko er nog is. Dat vereist dat we over het risiko praten, en dus over het Blok, en dus ook over de oorzaak van het cordon sanitaire. Als dat risiko 30% van de stemmen vertegenwoordigt dan is het enige dat mag verbazen dat de verkiezingen daar niet over gaan.

Diegenen die denken dat het Blok met zijn risiko intakt over de 50% geraakt die zijn blind en doof. Of ze denken het niet maar zeggen het wel, ze zijn van slechte wil. Zij vormen dus het grootste risiko van al omdat ze het Blok met risiko intakt tersluiks in een bestuur willen trekken. Zoveel riskeren voor eigen gewin, daar is Den Baard volledig korrekt, is de domheid voorbij. Het moet niet verbazen dat het de rechtsen zijn die de domheid voorbij steken. Als de lucht uit de ballon van het Blok is riskeren ze dat iedereen zich realizeert dat er geen slapende rechtse meerderheid is in dit land maar eerder een slapende linkse, zoals bij de buren.

 

15:04 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.