23-01-06

Minder lasten, rare kwasten

Eindeloos is het geleuter over het verlagen van de lasten op arbeid. Zeer eindig is het resultaat. Want net zoals elke entiteit moet de staat inkomsten genereren voor het betalen van de diensten die geleverd moeten worden. Buiten wat gerommel in de marge betekent dit: minder inkomsten, minder diensten. Dat willen we niet, we willen méér diensten (hoe rijker we zijn hoe meer we er willen) en we zijn steeds weer bereid iedereen weg te stemmen die onze dwingende honger naar meer niet wil stillen.

 

Dus kunnen minder inkomsten niet. Dat weten we allemaal. Alleen zijn er hier en daar wat mensen - liberalen noemen ze zichzelf maar alleen naar zichzelf toe zijn ze liberaal (en dus helemaal niet liberaal, at all) - die mist spuien. Over te veel en te luie ambtenaren. Terwijl er niet meer inefficiëntie is en niet meer luiheid dan in elk gemiddeld groot bedrijf.

 

Niemand ontsnapt aan de simpele logika die niemand durft verwoorden. Minder lasten op arbeid betekent meer inkomsten vanuit ergens anders. Helaas hebben we niet veel "ergens anders". Je kan konsumeren belasten maar dat hindert echt alleen maar diegenen die te weinig konsumeren om relevante belastingen op te leveren.

 

Of je kan vermogen belasten. Dat is pretty straightforward en bijna overal, zelfs in het neoliberale Amerikaanse walhalla, al gedurende tijden in voegen. Maar hier is het onbespreekbaar omdat de socialisten beslist hebben, ongetwijfeld in een zeer kollektieve vlaag van algehele zinsverbijstering, dat "iedereen" wel een miljoen of drie spaarcenten heeft. En omdat iedereen die niet socialist is ofwel Mieke Vogels heet ofwel effektief mer dan een miljoen of drie spaarcenten heeft.

 

Het kan nochthans simpel. Je kopieert het Amerikaanse systeem om de patronale lasten te verminderen. Je past de index alleen op de nettolonen toe. Je werkt met een aangepaste index voor lage lonen (de poor bastards die huur moeten betalen en geen rente krijgen). Zo krijg je progressief minder lasten uit arbeid en dat vang je geleidelijk op met progressief meer lasten op vermogen - vanaf pakweg 75000 Euro.

 

Et voilà - veel moeilijker dan dat is het niet. Echt waar niet. Kunnen we eindelijk eens zonder schuldgevoel rijker worden wetende dat we er niemand anders den duvel mee aandoen.

 

22:57 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.