22-01-06

De klamme hand

Frank heeft geleerd in metaforen te spreken (de erfenis van Dekwekker en Steve, en althans wat die eerste betreft ook de gehele erfenis). Na de onzichtbare hand - de allereerste hand van de hand van Adam Smith - kontrasteert Frank zijn warme maar sterke hand met respektievelijk groene warme slappe handjes en de blauwe koude strenge hand. Geen wonder dat in Antwerpen de handjes nogal variëren in sterkte, warmte enzoverder.

 

Maar van zwarte tot rode handen; alleman wil overal de hand in houden. Alleman werkt volgens een plan, een groot plan. In sterk kontrast met Frank´s intellektuele idool, Rawls, kiest iedereen voor alles behalve het politiek liberale gedachtengoed (ja, dat van de onzichtbare hand). Sankties, plichten, regels en rolmodellen zijn de manifestaties van het non-raciale racisme. Wérken moet men. Hard werken. Men moet alles verdienen. Op zijn mérites wordt men beoordeeld, niet op wie men is - of wil zijn - of kan zijn.

 

De overspannenheid regeert! Alle macht aan diegenen die prijs stellen op macht - er wordt niets gekregen zonder men er iets voor kan teruggeven. Elke handdruk, elke kommunikatie staat klam van de verwachtingen. 

 

18:01 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.