20-09-05

Jean-Marie Dekwekker

"Hij zegt het nu ´s zoals 't is." "Hij noemt man en paard." "Hij neemt geen blad voor de mond." "Hij spreekt de taal van de gewone man."
 
Althans dat lees je dan of hoor je dan van mensen die betaald worden om zulks te beoordelen. Ik vermag niet om dergelijke alwetendheid ten toon te spreiden. Ik weet niet hoe 't nu eenmaal echt is. Dus kan ik ook niet oordelen of iemand het zo zegt. Ik weet ook niet wie man en paard zijn. Laat staan welke naam ze dragen. Ik kan wél met mijn ogen zien dat hij geen blad voor de mond heeft hangen. Maar of dat betekent of hij zegt hetgene wat hij echt denkt (voor zover er zoiets is als iets denken dat men pas daarna zegt)?; ik geef weer toe: nescio. En wat betreft die gewone man, ik kom zelden of nooit iemand tegen die spreekt zoals hij (en ik geef toe: moest ik hem tegenkomen, ik zou vliegensvlug wegvluchten). Dus kan ik ook niet oordelen over zijn taal, bij gebrek aan statistisch relevante gegevens.
 
Wat ik wel weet is dat er in mijn direkte omgeving van hoogopgeleiden slechts weinigen kijken of luisteren naar Jean-Marie's gekwaak of Annemans' geneuzel. Ik meen dan ook wel te mogen gevolgtrekken dat in een meer representatief staal van de bevolking het entoesiasme voor "De Zevende Dag" niet erg hoog ligt gedurende de zevende dag (zelfs al is er nu sport, inklusief het vaderlands voetbal).
 
De vraag is of dat hele circus van representanten van het volk representatief is. Niet dat wat er gezegd wordt niet van belang is. Zelfs niet of hoe het gezegd wordt niet van belang is. Maar of die hele overspannenheid eigen aan elke vorm van kompetitie iets meer is dan het doodnormale neveneffekt van elke vorm van kompetitie. Is de relevantie van al dat venijn en gekwaak ("Als men zo voortgaat kunnen alleen de rijken nog met de auto rijden." enzovoort enzoverder) niet eerder beperkt tot de kleine cirkel van deelnemers die zelf graag deelnemen aan die strijd van woorden om macht?
 
Niet dat ze moeten ophouden of dat ze er iets verkeerd mee doen. Ze moeten doen wat ze nu eenmaal denken te moeten doen. Maar dat betekent niet dat al dat gekwek noodzakelijkerwijs meer is dan wat, soms handig soms storend,  achtergrondgeruis bij ons aller stemgedrag. Er is geen verplichting tot verbruik van of deelname aan het gekwek om te mogen stemmen, tot spijt van wie ons die zorgeloosheid benijdt.
 

11:36 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.