13-09-05

Elke dag verse mensenrechten

Er is geen misbruik zo groot als het misbruik van de term mensenrechten. Hier temidden van de rijken van het Westen is alles een mensenrecht. Holebi-adoptie, een 4x4; je kan het zo gek niet bedenken of de terminologie van de mensenrechten ("Mensonterend!", "Diskriminatie!", "Raakt niet aan mijn Vrijheid!") wordt bovengehaald.
 
Mensenrechten zijn verworden tot de schaamlap van het eigen ideologisch Groot Gelijk. Als de ander het oneens is dan is argumenteren onzinnig want de ander "heeft geen respekt voor meest elementaire principes van de mensenrechten". Case closed.
 
Voor de verdoken of onverholen atheïsten nemen de Rechten van de Mens de open plaats van de gereveleerde Goddelijke Waarheid in (ook "Goddelijke Waarheden" zijn ex hypothesi even zoveel aanfluitingen van de basisrechten van de mens). Net zoals de antieke revelaties, laten de Rechten van de Mens voldoende flou om met vanalles kompatibel te zijn en maken ze absolute aanspraken op niet-bediscusiëerbare dogma's.
 
Dat is vreselijk spijtig. Het doet geen recht aan mensen, noch aan mensenrechten, noch aan de veelal belangrijke ideeên wiens diskussie ingeperkt wordt onder het mom van de onaantastbare mensenrechten. Hoezeer ik holebi-adoptie en euthanasie ook genegen ben, geen van de beiden kan aanspraak maken op de status mensenrecht. Noch het een, noch het ander zijn onmisbaar om een mens te worden. Zowel het een als het ander zijn belangrijke vragen voor diegenen die het fortuin hebben om dankzij hun mensenrechten mens genoeg geworden te zijn om zich af te vragen wat voor soort mens zij willen zijn.
 
Veiligheid, eten, opvoeding en vrijheid van mening en spreken zijn - in die volgorde - de enige mensenrechten. De rest is het fortuinlijke resultaat daarvan en dus open voor diskussie en open voor verschillen van mening. Alleen de (sociale) zekerheid verdient het om een beroep te doen op goeie ouwe traditionele mensenrechten. Zolang er diskussie is over mensenrechten is er nog maatschappelijk werk te doen. Zolang er nog maatschappelijk werk te doen is blijven we grote barbaren die nog niet voltijds kunnen bezig zijn met mens te zijn.
 

10:10 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.