07-09-05

Daar zijn ze weer, daar zijn we weer

De nakende ondergang van de Westerse maatschappij staat na een rustige waterige zomer dan terug in de volle blakende zon. Of het nu de prijs van olie is, de teloorgang van ons ekonomisch model, racisme, terrorisme dan wel de broeikasgassen zijn, iedereen op het publieke forum kan zich beroepen op zijn eigen Armageddon.
 
Ondertussen, op het private forum, is het merendeel van de Westerse mensen eerst en vooral in touw met vlakke-scherm-TV's, de laatste Playstation en de laatste barbecue. Zulk 'n schrijnend gebrek aan ideologische verfijning op het private forum verenigt het publieke forum dan weer in een gezamenlijk afgrijzen van de afglijdende verkleutering van de maatschappij. Van 't Blok dat onze eigenheid ziet tenondergaan aan onze onverschilligheid over de liberalen die vinden dat die onverschilligheid moet verdiend worden door hard werken tot Groen! dat nog altijd Anders wil GAan LEVen wordt de private ontspanningskultuur met argwaan bekeken.
 
Maar wie heeft gelijk? Zij die uit de aard van de zaak het luidste kunnen schreeuwen op TV en in de krant en in bijna lege vergaderzalen - of zij die uit de aard van de zaak wel heelwat beters te doen hebben (een nieuwe auto kiezen, de laatste trends in interieurdesign, een betere fitness vinden, de laatste muziek).
 
Ik denk de laatste. Per slot van rekening is elke politieke aktie en elke vorm van vooruitgang nu en vroeger alleen maar af te meten aan hoezeer men op het private forum zich kan bezighouden met andere dingen als vechten en zoeken naar voedsel.
 

11:11 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.