12-05-05

Het is nog niet te laat

Als sp.a-lid (en één van de honderd uitverkoren (sic) vraagstellers aan Stevaert), kan ik alleen maar de kameraden oproepen om onze kameraad-volksvertegenwoordigers op te roepen niet verder mee te gaan in de chantage van de Verhofstadt-groep. Geen vertrouwen geven aan het echte konijn met gebroken poten en het wetsvoorstel stemmen dat we zelf mee indienden. Als dat niet kan zit er weinig anders op als de lidkaart te verscheuren en te zeggen - "Adieu, lieve kameraden. Ik ben dan wel een socialist in hart en nieren maar altijd eerst een demokraat, dan pas een socialist."
 
Ik zou er persoonlijk geen traan voor gelaten hebben als zowel Brussel, Halle als Vilvoorde in China zouden opgenomen worden. Zolang zulks maar gebeurde met respekt voor de regels in een volwassen demokratie. Zoals het nu staat ween ik echter tranen met tuiten voor het verder verglijden van ons politiek establishment in de logika van "macht breekt woord".
 
Gedurende de afgelopen jaren is het helaas meer en meer zo dat mensen denken dat ze des te betere demokraten zijn des te harder ze schelden op de anti-demokraten. Demokratisch zijn is echter gelukkig genoeg meer dan tégen het Vlaams Blok zijn. Goede demokraten trachten dat uit te voeren wat ze beloofd hebben voor de verkiezingen - of minstens eerlijk te zijn in het feit dat ze zich vergisten of van mening veranderden en dat de kiezer terug aan zet is. Demokraten denken niet dat ze weten wat "iedereen" denkt en respekteren het werk in het parlement als de beste benadering van de mening van het volk.
 
Niets van dat alles hier. Om een beeld te geven in de trant van stuntelende Steve - die stijf ter behoud van zijn huidige stand de mensen alsmaar meer als "mensjes" toespreekt - zitten we nu met een echt verstandshuwelijk. Het is alsof man en vrouw (na lange oneingheid over de juiste frekwentie van seksueel kontakt) beslist hebben dat het "voor het best" is om maar nooit meer over seks te spreken. Of er pas terug over te spreken "als de kinders groot" zijn. Wie wil nu 't kind zijn van zulk een verstandshuwelijk? Wie wil elke dag leven in de leugenachtigheid van zo een kille wereldvreemde rationaliteit?
 
Ik niet. Maar het is nog niet te laat. Uiteraard zijn de kansen op herstel klein. Waarschijnlijker is dat één of andere oetlul ex cathedra komt deklareren dat "niemand verkiezingen wil". Welk een trieste vorm van demokratie waar verkiezingen de grootste kwaal zijn. Wat een idiotie die politici (en krantenkommentatoren) inspireert om in naam van "de mensen" te spreken - aan de ene kant ontslaat het hen van liusteren naar de stem van de kiezer en aan de andere kant geeft het hen de mogelijkheid om elke persoonlijke verantwoordelijkheid af te laden op ons. Neen, het Vlaams Blok is niet de enige bedreiging voor onze demokratie.
 
Vermits de waarheid ergens toch zijn plaats moet hebben: in tegenstelling tot de berichten van politologen, professoren, hoofdredakteurs en politici van de meerderheid, is het stemmen van het Vlaamse splistingsvoorstel wél nuttig. Eens gestemd voor de verkiezing en weer een keer  gestemd na de verkiezingen en ... hopsala, gesplits. Dat is de demokratische procedure. Het is inderdaad misschien niet fijn voor wie er tegen is, en ze mogen wat mij betreft gerust zeer ruim gekompenseerd worden, maar zo werkt een echte demokratie (en dus niet via achterkamers, ronkende nummers en een publieke opinie die geännekseerd wordt door politici).
 

10:01 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.