22-03-05

Welk belang eerst?

Velen hebben zich ongetwijfeld verkneukeld over de afvallende Blok-maskers. Tweespalt ziet er in deze uit als een echt godsgeschenk. Zeker vermits de tweespalt voor de macht komt. De kers op de taart is de grijzigheid waartoe deze grote volkspartij veroordeeld lijkt -- grijzigheid is de grootst mogelijke bedreiging voor een anti-grijs-partij, een partij die grote sier maakt met zwart-wit.
 
Ik verdenk Filip de Man er niet van een groot rechts ideoloog te zijn, maar ik denk wel dat hij de situatie goed aanvoelde. Het is niet de tweespalt die bedreigend is voor het sukses van het Blok. Het is de grijzigheid die het Blok veroordeelt tot de, in het beste geval, betere sur place. De ideologische tweespalt is slechts een randfenomeen - en hopelijk vallen er niet teveel voor de verleiding om ze tot hoofdzaak uit te roepen -, de echte tweespalt gaat over taktiek. Grijs', zeggen sommigen, zodat we tenminste kunnen profiteren van wat we hebben nu we al zo veel hebben. Zwart/wit!, zeggen anderen, want van kruimels willen we niet moeten leven (als we al kruimels krijgen) en alleen de vlucht vooruit kan ons de hoofdvogel laten afschieten.
 
Het is van helemaal geen nut tegen ekstreem-rechts dat er verschillende vormen van ekstreem-rechts zijn. Onafhanelijk van de vorm van ekstreem-rechts is er slects één ultieme inhoud - alle beslissingen doorsluizen aan een kleine - verlichte! - politieke elite. Ekstreem-rechts heeft, dat moet nu toch duidelijk zijn, weinig skrupules over zijn eigen skrupules, wat telt is de macht, en wie er wanneer aan geraakt. Het zijn altijd al de anti-Darwinisten geweest die de principes van Darwin in de best aanschouwbare praktijk omzetten.
 
Het is een magere troost dat fundamentalistische traditionalisten zoals Annemans nu plots in de clinch gaan met fascistische arrivisten zoals Dewinter. Iedereen wist toch al lang dat voor deze laatste ethisch links aantrekkelijker en aantrekkelijker werd. Filip De Man doet niet anders als de radikaliteit redden via de ekstreme Verlichting, wetende dat klerikale anti-abortus niet meer binnen de tijdsgeest past. Zelfs fascisten weten dat je niet tegen de tijdsgeest moet proberen te reageren. Daarom zijn ze, in tegenstellling tot fundamentalisten, echte demagogen en populisten net zoals alleen de fundamentalisten - soms, ook niet altijd - ontaarden in terrorisme (Dewinter valt ten hoogste, laat ons hopen dat hij de kand er niet voor, ktijgt voor staatsterrorisme).
 
Neen, we zijn niet beter af met twee duidelijke ekstreem-rechtse strekkingen in het Blok. Wel integendeel, als dat alleen maar het probleem was dan was het lal te gauw omgezet in de grote nieuwe opportuniteit. Het zou het Blok perfekt uitkomen om twee radikaliteiten te presenteren voor de prijs van één. Het zou volstaan om mekaars radikaliteiten te laten leven - tot de macht er is. Wanneer de macht er is kan men het gerust uitvechten, de kans om het te halen is zowat 1 op 2. Dat is een veel betere kans dan geen enkele kans wegens teveel grijzigheid.
 
Het kan dan wel grappig zijn dat het Blok plots geen standpunt heeft maar dat lachen kan zeer vlug vergaan. Ze hebben immers geen partijstandpunt nodig - zolang het perfekt kan om met 2 meningen naar buiten te komen.
 
De grijzigheid is de opportuniteit die moet gegrepen worden. Opportunisten zoals Verstrepen, en Morel, zijn de Achilleshiel van het Blok. Meningsverschillen over taktiek tussen de radikale "dubbel of kwijt" en de integristische "houden wat we hebben" zijn echte zwakheden. En ook wel het latente wantrouwen voor Dewinter, en zijn gebrek aan principes. Zolang ze niet aan de verleiding kunnen weerstaan om op mekaar te reageren, verhogen ze hun grijzigheid. En des te hoger hun grijzigheid, des te dichterbij hun val.
 
Het is tijd om wat te intrigeren. Laat ze spreken en laat ze hopen, zolang ze maar over mekaar spreken en voor zichzelf hopen.
 

16:10 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.