05-03-05

Het is áltijd iemand anders schuld

Beslan: Putin had die Tsjetsjenen maar niet zo moeten koeioneren. Pim Fortuyn: zie je wel, de groene gedachte leidt tot fundamentalisme en bijhorend terrorisme. Allochtone boefjes: dat is nogal wiedes als de maatschappij niets voor hen doet. Autochtone boefjes: dat krijg je van het teloorgaan van normen en waarden. Theo van Gogh: tja, hij wás wel een provokatuer. Iraaks terrorisme: Bush had maar buiten moeten blijven. Nog eens allochtone boefjes: iedereen voelt zich beter als ze in hun eigen land blijven. Bedreigingen van Mimount en anderen: de Islam dat is toch echt een minderwaardige godsdienst.
 
Brieven met kogels schrijven aan werkgevers met werkneemster met hoofddoek: tja, dat krijg je van dat soort Blokkerige haatcampagnes. Het is altijd iemand anders schuld. Die ander kan dan best stilletjes blijven want anders wijst Yves De Smet hen in De Morgen wel terecht. Met stilletjes blijven kom je echter ook nergens want dan wijst iedereen hen ook terecht. Damned if they do & damned if they don't. Het zijn onnozele argumenten, geboren uit een vreemd soort wishful thinking. Maar onnozele argumenten snijden geen blok hout. Ze komen als boomerang terug op de bedenker. Geen sympathie hier voor het Blok maar onnozel blijft onnozel - zonder onderscheid van goede bedoelingen. Zeker wanneer er geen woord is over een zekere Patrick Dewael die toch de diskussie opstartte en wel heel erg stilletjes is en nog minder als men geen ene moer weet over de dader, en dus, bij ekstensie, nog minder over zijn motieven.
 
Het mag dan wel zo zijn dat men algemene maatregelen kan en moet treffen om oorzaken van kriminaliteit weg te nemen. Maar dat betekent nog niet dat een individuele krimineel, ongeacht zijn individuele kriminele geschiedenis, mag dienen om je favoriete algemene grieven aan man, en vrouw, te brengen. Want dat is het soort standrechterlijke eksekutie dat eerder past bij de retoriek van het Blok dan bij de ideeën van hun tegenstanders. Driedubbel zeker als meningen veroordeeld worden op basis van kriminaliteit zonder dat die meningen direkt of indirekt ook maar ergens in de buurt komen van het oproepen tot dat soort kriminaliteit.
 
Het enige dat je kan besluiten is dat Jan Lul die dat soort brieven schrijft achter tralies komt en ook dat je misschien niet zo goed weet waar racisme begint - maar dat je wel goed weet waar het eindigt. Misschien blijkt ooit dat Jan Lul iets met het Blok te maken heeft en dat zijn daden iets met het Blok te maken heeft. Maar die link zal dan niet gebaseerd zijn op wensen maar op wat meer evidentie dan deze of gene uitspraak zonder aanwijsbare kriminele intentie.
 
Ook in de Morgen: Leterme heeft het niet in de hand want Renaat en Bartje maken ruzie over superboetes. Ik wist niet dat bevoegdheden zo snel geregionalizeerd werden. Maar, overtuigd van het eigen Grote Gelijk, neemt men al gauw de wijk naar het land van de foute argumenten.
 
 

20:30 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.