01-03-05

Leg "in Gods handen" aan banden

Als een kardinaal zegt dat het leven van de paus enkel in Gods handen ligt dan gaan we in het slechtste geval eens lachen, of meewarig kijken. Als een koppensneller trots komt te vertellen dat een arme pipo zijn lot in Gods handen heeft gelegd en, zodoende, het lot van tientallen (of honderden, of duizenden, of ... laat ons hopen dat het zover niet komt) bezegeld heeft, dan is het kot te klein. Sommige religies zijn goed en sommige slecht. Of, verfijnder, er is goede en er is slechte religieuze beleving. Of, meer to the point, er is folklore en fundamentalisme. Althans, dat ligt verborgen onder het politiek korrekte réveil van religiositeit.
 
Ta-ra-ra, stiereschijt.
 
Ik gun iedereen zijn eigen geloof in dingen die bovenaards, onderaards - of anderzijds noch te bewijzen noch te ontkrachten zijn. Ieder heeft recht op zijn eigen demonen, of op de gedeelde demonen (gedeelde demonen zijn dubbele demonen) van geörganizeerde rites. Maar - handen af van de realiteit want Gods handen zijn de handige, al te handige manier om de eigen handen in onschuld te wassen. "Eigen handen eerst", denkt men stilletjes (met enige oefening kan men het zo stil denken dat men het zelf al bijna niet meer hoort) terwijl men luid (des te luider des te meer behoefte er is om de eigen gedachte te overstemmen) roept: "In Gods handen!"
 
Zolang God niet voortdurend ingrijpt in de realiteit - doen we Hem best het plezier Hem niet te pas en te onpas de realiteit in te slepen, naar eigen goeddunken. En er is geen enkel beroep op Gods handen dat alleen maar folklore is. Je hoeft echt geen maffiose Irakees te zijn die, onder het mom van Gods handen, armen chanteert tot het plegen van terroristische daden om eerder gevaarlijk misbruik te maken van Gods handen. Het is uiteraard oneindig verachterlijker als je mensen laat sterven voor je eigen kriminele voordeel (want terrorisme, ik ben er meer en meer van overtuigd, dat is gewoon een moderne maffia waar soldaten zich niet opblazen voor mooie maagden in de hemel maar gewoon, prozaïsch, omdat er anders mooie maagden - zussen - of andere geliefden opgeblazen worden hier op aarde). Maar het inroepen van God is altijd even verachterlijk, ongeacht hoe oneindig verachterlijk de daden zijn die erop volgen.
 
Niemand zou zich moeten schamen om z'n leven in eigen handen te houden. Niemand zou z´n leven in de handen van dokters en kriminelen moeten leggen omdat sommigen zeggen dat zo - en zo alleen - hun leven in Gods handen ligt.
 
 

21:07 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.