28-02-05

De rode ridders van het witte kruis

"Het is een fantastisch systeem. Bovendien goedkoper dan het slechte Amerikaanse systeem - eigenlijk goedkoper dan zowat elk ander systeem. We moeten vechten om het te behouden - want als we de uitwassen niet bestrijden dan wordt het onbetaalbaar." Ook hier kan ik niet de finale ekspertise aandragen. Is het juist of is het fout? Is het iets dat valt terug te brengen tot of juist, of fout?
 
Wat ik wel weet is dit: onze sociale zekerheid is blijkbaar problematisch, dixit de rode ridders, en dus eigenlijk onhoudbaar zoals ze nu is. "Quod erat demonstrandum. Amen, " zullen die van de blauwhelmen - niet zonder enige basis in de rode uitspraken - met genoegen riposteren. Na de rode ridders een tijdje te hebben laten graven aan een put bestemd voor blauwhelmen - tijd die van pas kwam om een mooi, en passend, wit kruis te zoeken voor boven de put - komt er het moment om de gravenden een duwtje te geven. De witte woede zorgt voor wat afleiding - het is nog veel slechter dan we dachten en het gaat nóg duurder worden om het gewoon maar gewoon slecht te krijgen -, voldoende afleiding zodat niemand merkt wie in de put gevallen is. De rode ridders ook niet, ze graven rustig verder aan hun put, niet beseffend dat het beter en beter vooruit gaat omdat ze nu in de put zitten.
 
Tijd voor wat goede raad van Ridder Rond (helaas, een zeer terechte bijnaam) die zich toch al een tijdje aan het ergeren was aan de waarschijnlijk erg nobele maar weinig zinvolle akties van zijn rode kompanen.
 
Ten eerste, leuk dat we dit systeem fantastisch vinden maar ik onthou slechts dat het niet meer gaat werken wegens te duur. Misschien is het wel goedkoop maar dan blijkbaar toch niet erg goedkoop, anders zal het wel niet zo vlug onbetaalbaar worden. En heel goedkoop zal 't ook wel niet zijn, gezien onze maandelijkse aflaten niet bepaald kleiner zijn dan die in Amerika (of zowat elk ander land). Ik zal het wel niet zo goed snappen, want ik heb per slot van rekening gestudeerd. Maar ik kan me inbeelden dat anderen het ook niet zo goed snappen, per slot van rekening zijn ridders en blauwhelmen - maar ook bruinhemden en vendelzwaaiers - er altijd als de kippen bij dat het er niet zo goed uitziet.
 
Ten tweede, zo wat uitwassen bestrijden is wel goed maar gaat dat het verschil maken op de lange termijn? Misschien wel, als er om zo te zeggen bijna evenveel onkruid als kruid is. Maar is het misschien beter om de tuinman te ontslaan, in plaats van het onkruid met alle verwijten te overladen. Of, erger nog, het kruid samen met het onkruid te verdelgen. Als echter, zoals ik 't mag verhopen, de uitwassen eerder beperkt zijn dan helpt het misschien om er minder over te zeveren en er meer aan te doen. Misschien - maar hopelijk niet - is de denigrerende visie over de sektor korrekt en is er een probleem van de kat die bij de melk zit. Maar zelfs dan nog: de kat zou daar niet zitten als z´n baasje het beter geregeld had.
 
Kortom, ergens klopt er iets niet. Of de Grote Kommunikator heeft, op z´n minst, niet echt op een erg grootse manier gekommuniceerd - misschien had hij het wel te druk met ter kommunie te gaan.
 
De schuldige zoeken is niet echt de beste strategie als er geen misdaad werd gepleegd. Des te meer als anderen geneigd zullen zijn om in het zoeken van de schuldige de erkenning te vinden van het feit dat een misdaad werd gepleegd. Ik zie niet in waarom dokters of farma-industrie, of Broeders van Liefde de kaas moeten eten als anderen de kaas bij die muizen hebben gezet. Ik onthou liever dat we goede dokters, een bloeiende farma-industrie en liefdevolle Broeders hebben. Dan kan ik de anderen vragen om er wat minder kaas bij te zetten.
 
Maar wat ik nu écht heel slecht vind is de opening die gemaakt worden om het systeem zelf in vraag te stellen door te laf te zijn om het echte probleem aan te kaarten: er moeten limieten zijn aan de zorg. Ze zijn er alrijd geweest, en we moeten daar niet misselijk over doen - sommigen krijgen geen anti-Alzheimer pillen omwille van beperkt nut. Dus kunnen we best duidelijk zijn: iedereen van ons gaat dood (en liefst niet op een gruwelijke manier, omdat we zelf geen stem hebben in wat nuttig en nodig is).
 
 

17:25 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.