15-02-05

"Das Kapital" had "Die Kapitalisten" moeten zijn

Als kapitaal zo onkontroleerbaar was, dan zouden de kapitalisten niet zoveel invloed hebben.
 
Marx' analise viseerde voornamelijk het kapitaal (hoewel hij om de revolutie te prediken wel een grijpbare zondebok nodig had, in zijn geval de kapitalisten) als onkontroleerbaar. Daarin verschillen de huidige opiniemakers niet echt. Zelfs de neo-liberalen onderschrijven de thesis dat kapitaal onkontroleerbaar is. Het is hun argument bij uitstek, alleen pleiten ze niet voor de revolutie. Ze pleiten voor het slaafs volgen van de diktaten van het kapîtaal. Maar overigens, nogal dezelfde pot nat.
 
Mijn openingsboutade ten spijt valt er iets te zeggen voor de analise van kapitaal als drijvende en onafhankelijke kracht van de natuur. Het doet er in eerste instantie weinig toe of dat nu tot iets goeds leidt of niet. Ik zou ook graag kunnen vliegen in plaats van vliegtuigtickets te moeten kopen, maar helaas zit de zwaartekracht in de weg. Het is niet moelijk om ook kapitaal te zien als een ongrijpbare kracht vanuit onze natuurlijke omgeving. Wij mensen hebben dan niet veel keus behalve ons zo goed mogelijk aan te passen aan de wetmatigheden van het kapitaal. Dat is niet echt anders als voor andere wezens - als een kikker grotere hersens zou hebben zou hij zinken. Misschien niet leuk voor een kikker maar veel keuze heeft hij niet.
 
Het probleem is dan dat iedereen dit aanvaard - ook de socialisten - maar niemand het zo wil gezegd hebben. Het is moeilijk om iets dat iedereen aanvaard zonder het te willen toegeven te bewtisten.
 
Vandaar de omweg.na de opneingsboutade.
 
Kapitaal is niet onkontroleerbaar en onze toekomst moet niet gepland worden met eksklusieve referenties naar produkten, kompetitiviteit en loonkost. Het echte probleem is dat kapitaal niet en mensen wel gekotroleerd (lees: belast) worden. Wil er iemand moedig genoeg zijn om daar een punt van te maken zonder in het prediken van revolutie te verzeilen?
 

10:13 Gepost door despreker | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Schitterend ! Dit is weer een stukje zoals ik het wél kan denken maar niet kan schrijven !

Bravo !

Gepost door: ms | 15-02-05

De aangename lichtheid van het denken Denken is dan ook een heel dankbare aktiviteit. Al denkend ben je vrij van krenking of, erger nog, onverschilligheid. Hij of zij die denkt is ook relatief vrij van kritiek; wanneer de gedachte in vraag gesteld wordt is men voornamelijk bezig met de laatste vraag. De eerdere gedachte is lang vervlogen. Blijft het genoegen dat je niet zo'n pilaarbijter bent die zijn of haar gedachten klakkeloos onbevraagd achterlaat. Leuk!

Het is al ettelijke stukjes geleden dat ik mijn eigen schrijfsels nog goed genoeg vond. En, vermits ik niet neurotisch ben, vind ik dat de fout niet ligt bij mijn gedachte (bij mij) maar bij mijn schrijven (bij allerhande in- en eksterne oorzaken).

Het is echter zo dat het, zonder ze zelfs maar gebrekkig uit te schrijven, onmogelijk is om feedback te krijgen. Ik ben ervan overuigd dat er hier en elders mensen zijn die anders denken maar, om welke reden dan ook, niet kunnen of willen aktief zijn in de georganiseerde meningfabrieken.

By the way, bedankt. Welbedankt.

Gepost door: despreker | 16-02-05

De commentaren zijn gesloten.